Är storhetstiden för skotsk whisky över?

Är storhetstiden för skotsk whisky över?

Braskande tidningsrubriker de senaste två åren har skrikit ut att storhetstiden för skotsk whisky är över. Whisky från andra länder har flyttat fram sina positioner och skottarna får dra sig tillbaka och slicka sina sår.

 

Det som triggade rubriksättarna var den årliga Whisky Bible där Jim Murray betygsätter fler än 4 000 sorter från hela världen. År 2014 kom vinnaren från Japan följd av två amerikanska märken. 2016 år tog Kanada hem segern med USA och Irland strax därefter. Murray är utan tvekan duktig på whisky, men tänk efter en stund. Detta är en mans åsikter, det är hans personliga smak som styr betygen. Sunt förnuft säger att det inte går att bygga en topplista på det underlaget, än mindre avfärda en hel kategori som föredettingar. Men det blir klatschiga rubriker!

 

 

Yamazaki är ett exempel på hur populära whiskies från andra länder, inte minst Japan, har blivit. Yamazaki är ett exempel på hur populära whiskies från andra länder, inte minst Japan, har blivit.

 

 

Skottarna utmanas

Skotsk whisky är inte alls död och anledningarna är flera.

Det finns drygt 100 whiskydestillerier i Skottland som tillsammans producerar en enorm bredd av olika sorter med en variation som inget annat whiskyland kan uppvisa. Whisky har tillverkats i Skottland sedan 1400-talet (bara Irland var tidigare). Sexhundra års tradition försvinner inte med några rader i en whiskybok.

Den samlade erfarenhet av whisky blending som finns i Skottland liksom möjligheten att köpa bra fat för lagring en, garanterar en hög genomsnittskvalitet på det som säljs.
Visst kan skottarna utmanas. Det finns destillerier runt om i världen som i sina bästa stunder kan matcha och också överträffa det bästa från Skottland. Whisky från Japan, Irland, USA, Indien, Taiwan och inte minst Sverige är ibland lysande. Men jag påstår att inget annat land kan erbjuda en sådan samlad, hög kvalitet till vettiga priser.

De enorma volymer som kommer från Skottland garanterar dessutom både ett urval och en tillgänglighet som gynnar oss konsumenter. Vad hjälper det mig om jag får läsa om en lysande japansk whisky när den är i stort sett omöjlig att få tag på och dessutom kostar dubbelt så mycket som en skotsk motsvarighet?

 

Har whisky varit för billig?

Kanske protesterar en del när jag skriver "vettiga priser". Whisky har ju blivit så dyr de senaste åren! Visst, många sorter kostar mer idag än för 5-10 år sedan. Framförallt gammal whisky (18 år och uppåt) som det börjar bli ont om i lagerhusen. Anledningen är att fler konsumenter, inte minst i Asien, har lärt sig att älska skotsk whisky. Det driver upp priserna. Men kanske är det så att whisky fram tills nu varit för billig. I alla fall jämfört med andra spritsorter.

En bra, tioårig single malt som Glenmorangie kostar 621 kronor litern på Systembolaget, att jämföra med 345,71 kronor för en flaska Absolut Vodka. Tänk då på att råvarorna är betydligt billigare för att göra en flaska Absolut. Destilleringen är mindre tidskrävande och mindre kostsam och någon lagring behövs inte. De extra 175 kronorna (minus den delen som är skatt) för Glenmorangie ska betala för dyrare råvaror, högre produktionskostnader och tio års lagring på kostsamma ekfat.

 

Prisvärt hantverk

Nästan all whiskytillverkning är ett hantverk, även om det bedrivs på destillerier som kan upplevas som stora fabriker. Dessutom krävs en lång lagring som skulle få vilken ekonomichef som helst att gråta.

Klart att det kostar men detta är en dryck som man njuter i små mängder, som sätter guldkant på tillvaron. Oavsett om den kommer från Skottland eller från någon annan del av världen.